Политиката за поверителност и бисквитки
Виж

Балканска гордост #Balkan Pride

Балканска гордост #Balkan Pride

Проектът “Балканска гордост #Balkan Pride” се състои от изложба, публична дискусия със специалисти, активисти и общественици от България и Балканите и музикално събитие (акустичен концерт на Мила Роберт).

Изложбата, представяща фотографии от Прайд шествията на Балканите, артефакти и видеа с лични истории, бе показана от 4 до 16 юли в СКЛАД, Пловдив, като част от програмата на “Пловдив 2019 – Европейска столица на културата”, а през септември бе представена и в Белград, Сърбия, като част от програмата на Белград Прайд.

Над 30 фотографии разказаха историята на движението за равни права на ЛГБТ хората в Югоизточна Европа, като не бяха пропуснати и придружаващите ги анти-прайд демонстрации и контра-протести. Идеята e да се постави фокус върху човешките права и борбата за равноправие, като междувременно се потърси съвременен прочит на балканските традиции в контекста на глобалното общество и дигитализираното ни съвремие.

Прайдовете на Балканите, в Европа и по света продължават да бъдат изключително важни поради цялата стигма и омраза, на които ежедневно са подложени ЛГБТИ хората – отхвърляне от семейство и приятели, насилие поради омраза, тормоз в училище, дискриминация на работното място и в сферата на образованието, липсата на законодателна уредба на отношенията в семействата на ЛГБТИ хората.

За закриването на проекта в Пловдив се проведе публична дискусия, посветена на традиционните балкански ценности и идентичност. В нея взеха участие проф. Ивайло Дичев, Филип Вулович от Белград Прайд и Димитър Богданов и Симеон Василев от Фондация GLAS.

Част от фотографиите бяха показани и в София на открито до лятното кино на НДК като част от календара на културните събития на Столична община.

Новината за провеждането на изложбата “Балканска гордост #Balkan Pride” предизвика противоречиви реакции, кулминирали с вандализирането на фасадата на офиса на Фондация Пловдив 2019 чрез изписването на обиди и заплахи към директора на фондацията и ЛГБТИ общността и отворено писмо от страна на Фондация GLAS и изпълнителния директор на Reward Getaway до кмета на Пловдив – Иван Тотев.

След успеха си в Пловдив и Белград, намеренията на организаторите са през следващите няколко години изложбата да обиколи и други европейски прайд столици, за да достигне до възможно най-широка публика.

Още публикации

Онлайн GLAS

Уеб платформи и онлайн кампании част от дигиталното портфолио на Фондация GLAS.

 
Work It OUT
Rainbow Hub
BrinkItOn
We Are Tolerant
Sofia Pride
Stop Hate
Sofia Pride Arts