Политиката за поверителност и бисквитки
Виж

Фондация GLAS откри изложбата “Хомосоц” на 30 септември при сериозен интерес

Фондация GLAS откри изложбата “Хомосоц” на 30 септември при сериозен интерес

Изложбата “Хомосоц”, представяща първото по-сериозно и цялостно изследване за хомосексуалността по време на комунизма, беше открита официално на 30 септември в галерия ПОРТ А в София при сериозен интерес. В проекта, организиран от Фондация GLAS с подкрепата на European Cultural Foundation, взимат участие историци, социолози, студенти, куратори и художници, за да представят обобщена информация за периода. Десетки посетители се събраха, за да научат интересна информация за местата за срещи, жаргоните, съдебно-наказателните практики, акциите срещу хомосексуални, декриминализирането на хомосексуалността в България и опитите за лечение.

“Точно преди 75 години нова власт превзема България. В последвалите дни започва най-големият терор в новата история на страната ни. Хиляди са убити без съд и присъда, сред които интелектуалци, политици, полицаи, лекари, всеки инако-мислещ е под обстрел. Точно преди 75 години започва и преследването срещу хомосексуални мъже, обект на днешната изложба, което както ще се уверите не спира почти до падането на режима. 75 години са достатъчно дълъг период да забравим. Да забравим за убитите, да изтрием от паметта си за преследванията и гоненията. Но 75 години са и достатъчно време, за да започнем да анализираме историята си, да търсим отговори”, каза Симеон Василев от фондация GLAS по време на откриването на изложбата.

Експозицията е отворена за посещения всеки ден до 13 октомври включително от 11 до 19 ч. в галерия ПОРТ А (ул. Триадица 5).

Снимки: Радина Ганчева

Още публикации

Онлайн GLAS

Уеб платформи и онлайн кампании част от дигиталното портфолио на Фондация GLAS.

 
Work It OUT
Rainbow Hub
BrinkItOn
We Are Tolerant
Sofia Pride
Stop Hate
Sofia Pride Arts