Политиката за поверителност и бисквитки
Виж

Кампании и събития, свързани с ХИВ

Кампании и събития, свързани с ХИВ

Фондация GLAS и “ГлаксоСмитКлайн” организираха специално събитие на тема “Да говорим открито за ХИВ” в първия ЛГБТИ общностен център Rainbow Hub. В инициативата, която се проведе на 4 октомври 2018 г., участваха Сдружение “Здраве без граници”, Checkpoint Sofia – Център за сексуално здраве, Национална пациентска организация.

Основна цел на събитието бе да даде по-голяма гласност на проблемите на живеещите с ХИВ в България, да очертае основните предизвикателства в работата на неправителствените организации, както и ключовите им постижения до момента.

В края на 2018 г. Фондация GLAS и Checkpoint Sofia стартираха и съвместна инициатива #trustme с подкрепата на ViiV Healthcare UK. Инициативата имаше за цел да насърчи изследването на гей, бисексуални и трансексуални мъже за ХИВ и хепатит B и C. Всеки желаещ можеше да се изследва безплатно, анонимно и безболезнено чрез кръвна проба на място в Центъра за сексуално здраве в София или чрез т.нар. “орални” тестове, които откриват антитела на вируса в слюнката.

В рамките на кампанията изследвалите се в Checkpoint Sofia имаха възможност да получат безплатен билет за достъп до различни партита, специални кинопрожекции и пърформанси. По този повод Фондация GLAS отпечата и комикс по темата за ХИВ и възможните начини за заразяване с вируса, който беше създаден от български илюстратор и беше насочен към общността на мъжете, които спят с мъже.

На 1 декември 2018 г. се проведе юбилейният 30-ти Световен ден за борбата със СПИН под мотото „Разбери своя статус”. По този повод фондация GLAS планира серия от активности, като началото им беше на 26 ноември с онлайн кампания за стимулиране на тестването, насочена изцяло към гей общността, която е сред групите, изложени на най-голям риск от заразяване.

Предизвикателната кампания промотира опцията за самоизследване с безплатен орален тест. Оралните ХИВ тестове бяха достъпни безплатно в първия общностен ЛГБТИ център в София Rainbow Hub в рамките на приемното му време всеки вторник и четвъртък от 15.30 до 18.00. На 1 декември Центърът беше отворен през целия ден и всички желаещи можаха да си направят безплатен тест или да си вземат тест за вкъщи или за свой приятел.

Освен безплатните тестове в Rainbow Hub имаше и серия от различни събития и ден на отворените врати от 10 ч. до 21 ч. В програмата беше предвидено и извънредно издание на платформата за куиър кино Big Gay Film Club на Фондация GLAS, с документалния филм „Как се оцелява от чума”, който проследява началните години от епидемията от СПИН. Пак там всеки желаещ получи и лимитирана серия от презервативи, брандирани от HUGE.bg

Извън общностния център Фондация GLAS планира и акция със закачване на червени панделки – символ на Световния ден за борбата със СПИН – върху знакови места в града. За първи път и НДК светна в червено в знак на подкрепа.

Събитията бяха подкрепени от Обществения борд на Telus International, фармацевтичната компания GSK и партньорите ни от Checkpoint София.

Още публикации

Онлайн GLAS

Уеб платформи и онлайн кампании част от дигиталното портфолио на Фондация GLAS.

 
Work It OUT
Rainbow Hub
BrinkItOn
We Are Tolerant
Sofia Pride
Stop Hate
Sofia Pride Arts