Политиката за поверителност и бисквитки
Виж

Наръчник помага на полицията, социалните служби и НПО-тата да подкрепят ЛГБТИ жертви на престъпления от омраза

Наръчник помага на полицията, социалните служби и НПО-тата да подкрепят ЛГБТИ жертви на престъпления от омраза

Нов наръчник за обучители на професионалисти, работещи с жертви на анти-ЛГБТИ престъпления от омраза, практическо ръководство и сборник с добри практики бяха публикувани от мрежа от европейски неправителствени организации. Инициативата е част от проекта “Come Forward”, финансиран от Европейския съюз.

Българските издания на документите са изготвени от Фондация “Ресурсен Център – Билитис” и Фондация GLAS и могат да бъдат свалени безплатно от сайта на “Билитис”. Наръчникът е написан от Ева Стукър и Ясна Маджик от “Lambda Варшава” и “Galop Великобритания”. В него са събрани важни съвети и инструменти, с които обучители могат по-ефективно да подготвят онези, които оказват подкрепа на жертвите. Това включва употребата на подходящ език и терминология в контекста на работа с ЛГБТИ хора, специфични особености на престъпленията от омраза в сравнение с останалите престъпления, както и бариери, които жертвите срещат в опитите си да получат подкрепа. Всяка тема е съпроводена от съвети за обучителни методи, с които обучителите могат да постигнат по-добри резултати в работата си.

Документът е предназначен за обучители в правосъдни агенции, социални служби и неправителствени организации. Към него вървят практическо ръководство, написано от Marko Jurcić от Загреб Прайд и сборник с добри практики. Проектът цели до края на 2018 г. да бъдат обучени над 1000 професионалисти в 10 страни от ЕС. Сред тях е българската неправителствена организация “Български адвокати за правата на човека”.

Още публикации

Онлайн GLAS

Уеб платформи и онлайн кампании част от дигиталното портфолио на Фондация GLAS.

 
Work It OUT
Rainbow Hub
BrinkItOn
We Are Tolerant
Sofia Pride
Stop Hate
Sofia Pride Arts