Политиката за поверителност и бисквитки
Виж

Отворено писмо до кмета на Пловдив Иван Тотев по повод проекта Балканска гордост # Balkan Pride на Фондация GLAS

Отворено писмо до кмета на Пловдив Иван Тотев по повод проекта Балканска гордост # Balkan Pride на Фондация GLAS

В последните дни организирано се разпространяват неверни твърдения относно проекта на Фондация GLAS Балканска гордост # Balkan Pride. Лъжите и охулването както на проекта, така и културната програма на Пловдив придобиха истерични размери и според нас заплашват доброто име на града и нормалното провеждане на инициативата Европейска столица на културата 2019, част от чиято програма е въпросният проект.

Това ни кара да изразим категоричното си несъгласие и да призовем за институционална реакция срещу езика на омраза, заплахите и посегателството върху общинска и частна собственост, на което вече станахме свидетели.

Балканска гордост # Balkan Pride беше одобрен за финансиране по конкурса „Малки проекти: събития и общностно участие”, насочен към акции за подобряване на диалога между различни социални, възрастови, етнически и други групи и малцинства. Проектът е на стойност 11 000 лв., от които 4000 лв. са собствено финансиране, а 7000 лв. финансиране от ОФ „Пловдив 2019”. Той не включва организиране на Прайд шествие в Пловдив, а представяне чрез фотографии на историята на шествията на Балканите под формата на изложба, която е планирана за осъществяване на закрито през месец юли в града. В проекта влизат още музикално събитие на група барабанисти от Солун и публична дискусия по темата за приемането, ценностите, какво ни сближава.

Проектът за първи път поставя въпроса за съжителството на традиционните балкански ценности и ЛГБТИ равноправието. Очакваме той да започне диалог по темата за преплитането на националната култура и традиции и сексуалната ориентация и полова идентичност и да направи крачка напред към разбиването на стереотипите, свързани с ЛГБТИ хората в контекста на балканските традиции. С включването му в програмата на Европейска столица на културата Пловдив 2019 демонстрира отвореност към всички теми и затвърждава мотото на цялата инициатива, а именно #ЗАЕДНО.

Според нас опитите на политически партии в града да извлекат конюнктурни дивиденти на гърба на културната програма ще дискредитират Пловдив 2019. Насаждането на омраза, дискриминация и неразбиране е в противоречие на самата идея за Европейска столица на културата. Тиражирането на лъжи и търсенето на медийни сензации вече има своето негативно влияние върху града, като последният пример за това е вандализирането на фасадата на офиса на Фондация Пловдив 2019 чрез изписването на обиди и заплахи към директора на Фондацията и ЛГБТИ общността.

Пловдив и неговите жители винаги и с право са се гордеели със своя дух на приемане и мирно съжителство между различни етноси и малцинства. Затова Ви призоваваме да осъдите политизирането на инициативата Европейска столица на културата и опитите за партиен диктат върху програмата на Пловдив 2019, както и да вземете мерки за опазването на обществения ред и общинска собственост с цел нормалното провеждане на различните прояви от културния календар на града.

С уважение,
Симеон Василев
Председател на Фондация GLAS

Още публикации

Онлайн GLAS

Уеб платформи и онлайн кампании част от дигиталното портфолио на Фондация GLAS.

 
Work It OUT
Rainbow Hub
BrinkItOn
We Are Tolerant
Sofia Pride
Stop Hate
Sofia Pride Arts