Ф

Фондация GLAS е неправителствена организация, основана през 2014 г., която цели да допринесе за позитивна промяна в живота на лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансексуалните хора в България, осигурявайки пълно равенство и закрила от всички форми на дискриминация. Мисията на фондацията е за пълно участие на ЛГБТ хората във всички аспекти на живота и обществото. Фокусът на дейност е върху работа с родители на ЛГБТ хора, създаване на приобщаваща работна среда и провеждане на обществени кампании срещу хомофобските престъпления от омраза и в подкрепа на толерантността.Визия

Нашата визия е за пълно участие на ЛГБТИ хората във всички аспекти на живота и обществото. Уверени сме, че България може да се превърне в място, в което ЛГБТИ хората ще се чувстват сигурни и уверени да бъдат открити за своята сексуална ориентация вкъщи, на работното място и в обществото. Искаме да живеем в общество, в което тинейджърите могат да приемат своята сексуалност като нормална и да получат пълна подкрепа от своите родители, приятели, училище и цялото общество.

Основни дейности

Кампании срещу престъпленията от омраза


От 2015 г. Фондация GLAS провежда серия от публични кампании с цел повишаване вниманието около дискриминацията на ЛГБТИ хората и повдигане дискусия за включването на сексуалната ориентация и половата идентичност във всички членове от Наказателния кодекс, които разглеждат словото на омраза и мотивираните от омраза престъпления.


Положително обществено представяне на ЛГБТИ общността


Фондация GLAS влага значителни усилия в побеждаване на негативните образи за ЛГБТИ обществото и преодоляване на стереотипите в медиите, чрез създаване на повече съдържание с положителен знак. Твърде често в местните медии гей мъжете и лесбийките са категоризирани негативно и разглеждани като морално дегенерирали. Това води до създаването на лесно разпознаваемо и разпространено отрицателно и стереотипно обрисуване на хората с нетрадиционна сексуална ориентация.


Работа с родители на гей деца


Искаме да помогнем на родителите да се справят с чувствата на объркване, срам, вина, отричане и гняв, когато децата им се разкрият пред тях, и да се уверим, че те няма да попаднат в капана на митовете около хомосексуалността. Една от целите на фондацията е провеждане на регулярни, неформални групови и индивидуални срещи, по време на които родителите да обсъждат своите преживявания и проблеми.


Кампании за тестване и превенция на ХИВ/СПИН

Значителна част от услията на Фондация GLAS са насочени към поддържането на висока здравна култура и превъзмогването на стереотипите и предубежденията, свързани с вируса на ХИВ както сред широката българска общественост, така и сред групата на мъжете, които правят секс с мъже, която е най-уязвимата към инфекция група. Чрез серия от целенасочени кампании и организирането на групи за взаимопомощ фондацията цели да стимулира редовното тестване за ХИВ/СПИН, както и да информира за най-новите методи в превенцията и борбата с вируса с помощта и сътрудничеството на партньори и здравни организации.


Работа с бизнеса

С инициативи като платформата Work It OUT, обществени кампании и други активности, фондацията работи усилено за постигане на приемаща работна среда и равни условия за ЛГБТИ хора, които да бъдат открити за себе си пред колегите, без страх от дискриминация. Насърчаваме и помагаме на местни и международни бизнеси да работят в посока многообразие на работното място.


Годишни доклади

Годишни доклади за дейността на Фондация GLAS. Докладите обхващат всички активности, дейности, проекти, програми и резултатите от тях за съответната година.


Пишете ни

Моля попълнете вашето име.
Моля попълнете вашето име.
Моля, попълнете вашият e-mail адрес.
Моля, попълнете вашият e-mail адрес.
Моля, напишете вашето съобщение.
Моля, напишете вашето съобщение.
Трябва да прочетете и приемете "Политиката ни за поверителност и бисквитки".
Трябва да прочетете и приемете "Политиката ни за поверителност и бисквитки".